Agility

Az agility az utóbbi idők egyik legdinamikusabban fejlődő kutyás sportja. Hazánkban több száz versenyző és közel ugyanennyi hobbiszintű sportoló választotta ezt a nagyszerű kikapcsolódást. Sokan a lovas díjugaratáshoz hasonlítják – a kutyának és gazdájának egy előre kitalált, 15-30 akadályból álló, különböző nehézségi szintű pályát kell teljesítenie. A pálya útvonala, az akadályok sorrendje versenyenként különbözik – a leggyorsabb hibátlan párost éri el a legjobb helyezést.

Mérettől függően 4 kategóriában versenyezhetnek a kutyusok: mini (35 cm marmagasság alatt), midi (35-43 cm marmagasság között), midi plusz (43-48 cm marmagasság között), maxi (43 cm marmagasság fölött).

Az agility során elengedhetetlen a kutya és gazda közötti jó kapcsolat, ami tökéletes összhangot, hibátlan teljesítményt eredményez. Ezért ezt a sportot választó kutyának minimum alapfokú engedelmességi tudással kell rendelkezni.

Az agility kitűnő választás bármilyen méretű és fajtájú kutyának, a nagy mozgásigényű kutyáknak egyenesen kötelező. Agility közben nem csak fizikailag fárad el a kutya, de növeli a fegyelmezettséget, fejleszti a koncentráló készséget valamint kitűnő izomzatot és kondíciót biztosít.

Oktatók

Tóth Gábor